четвъртък, 8 септември 2022 г.

Фаворит ли е Рома за скудетото?

 




 

Отборът на Рома винаги е бил постоянна величина в Италия и евротурнирите. „Вълците“ обаче не са печелили Серия А от 2001 г. когато легендарният отбор воден от Фабио Капело притежаваше много футболни звезди – „принца на Рим“ Франческо ТотиКафу, Хидетоши НакатаДамяно Томази, Винченцо Монтела, Габриел Батистута и др. Рома има и още 2 титли на Италия от преди това – през 1983 г. и през далечната 1942 г.


От 2001 г. насам отборът почти винаги се задържа около челото на класирането, но нито веднъж не спечели повече шампионата. Същото може да се каже и за евротурнирите, където са редовен участник в групите, но не са печелили европейска титла, като изключим второразрядната Купа на панаирните градове през 1961 г.


Е, това вече се случи, когато миналата година „вълците“ спечелиха първото издание на новият европейски турнир – Лига на конференциите, побеждавайки на финала Фейнорд с 1:0 на Арена Комбетаре в албанската столица Тирана. 


Когато Моу беше представен на 4-и май 2021 г. като новият наставник на „джалоросите“ част от привържениците на отбора не го приеха с отворени обятия, заради миналото му с Интер и признаците, че той вече е свършил за футбола, след 2 неуспешни престоя в Манчестър Юнайтед и Тотнъм


Португалската лисица, обаче, беше гладен за нови успехи и се хвана да работи сериозно с клубано въпреки това миналият сезон отбора завърши на незавидното 6-то място в Калчото и от сезон 2017/2018 г. римляните не са се класирали в зона Шампионска лига. 


След спечелването на трофея от Лигата на конференциитефеновете изпаднаха в екстаз, а това бе първа европейска купа от 61 години. След спечелването на финала Жозе избухна в сълзи, защото знаеше колко труд се е положил за постигането на този успех и колко е важно това за тифозите.


Специалния направи специални неща за Рома и както в Интер, Реал Мадрид и първият си престой в Челси успя да обедини всички около клубът да гледат в една посока и да имат обща кауза. На този прийом на Моуриньо дори може да му сложим спокойно мотото: „Сами срещу целия свят“.


От този сезон в Италия гледат с друго око на „вълците“ на Моуриньо. От отбор борещ се за място в Лига Европа, „джалоросите изведнъж станаха един доста сериозен отбор. Преди началото на сезона дори някои слагаха Рома като кандидат за шампион. Самото поставяне на думите шампион и Рома в едно изречение е приятен гъдел за всички фенове и доказателство за свършената работа от Жозе


А доказателства, че римляните са сериозен отбор не липсват – треньорът им знае как се печелят трофеи, през лятото се привлякоха някой много добри футболисти – Паоло Дибала, Андреа БелотиНеманя Матич и Зеки Челик. Като към тях прибавим съществуващите невероятни играчи като Тами АбрахамЛоренцо Пелегрини, Стефан Ел Шаарави, Крис СмолингРуи Патрисио и др. то се получава един доста добър отбор, който ще има реалната възможност се сбори за челото с другите.

 

Чак шампиони едва ли ще станат, защото преките конкуренти са много силни – Милан, Интер и Наполи са много сериозни отбори, Ювентус също може да се причисли към тях, но в момента не са в най-добрият си период. Да не забравяме и вечния враг Лацио и симпатичния Аталанта, така че Рома ще има тежка задача.


Началото на сезона беше повече от обнадеждаващо – 3 победи и 1 равен доскоро, когато Рома загуби ужасяващо с 0:4 от Удинезе, а в Лига Европа тръгнаха кошмарно, след загуба от Лудогорец с 1:2.


Ако „вълците“ запазят набраната инерция и не се повтарят мачовете като последните , то напролет ще са се класирали в Шампионска лига, ако не и нещо повечеА за отборите на старата португалска лисица, граница е само небето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар