петък, 23 септември 2022 г.

Дания, която спечели Евро 92, дори не беше се класирала






Европейското в Швеция през 1992 г. е едно от най-интересните в историята. Освен, че шампион става отбор, който никой не слага в сметките, света е в доста напрегната политическа ситуация. 
Руснаците започва квалификациите като СССР, класират се, но там играят като ОНД. Немците пък имат два отбора в квалификациите - ФРГ и ГДР и то в една квалификационна група, но преди финалите Берлинската стена пада и германците се явяват като една държава. Чехословакия играе за последно в квалификациите като една държава, преди разделянето на Чехия и Словакия.
За капак на всичко Югославия, спечелила групата си в квалификациите, е изхвърлена от турнира по политически причини, заради гражданската война, която се случва на нейна територия. На мястото им е поканена Дания, втората по класиране в групата. 
Тук има един мит, че едва ли не треньора на датчаните ги събира от плажове и курорти. Дойде време да разбием този мит, датската федерация предварително е била уведомена от УЕФА да е в готовност, така че всички са имали едно наум.
Така в тази напрегната международна обстановка започва деветото европейско първенство по футбол в Швеция. Градовете домакини са Малмьо, Гьотеборг, Солна и Норшьопинг. Страните, които се класират в крайна сметка са: Швеция, Англия, Франция, Германия, ОНД, Дания, Холандия и Шотландия. 
България, за съжаление, не се класира, след невиждана драма в последният решаващ мач с Шотландия в квалификациите и нашите, въпреки талантливото поколение ще трябва да изчакат още две години преди света да заговори за тях.
Червения динамит" попада в една група с домакините от Швеция, Франция и Англия. Голямата им звезда Михаел Лаудруп отказва участие на форума, след неразбирателство с наставника на отбора. Първия двубой на датчаните е срещу фаворита Англия. Англичаните са завършили трети на световното през 1990 г. и са един от фаворитите за европейска титла. Мачът завърша 0:0, а целта на  Дания е да не загуби, което и се случва. В другия мач от групата Швеция и Франция завършват 1:1, след голове на Ериксен за "тре кунур" и Папен за "петлите".
Във вторите мачове Дания губи с 0:1 след много здрав мач от Швеция и изглежда, че датчаните ще си стягат багажа. Но в третия мач е тресната Франция на Платини и Кантона с 2:1, шведите бият прехвалената Англия също с 2:1 и от тази група двата фаворита Англия и Франция отпадат от надпреварата. 
От другата група напред продължават Германия и Холандия. На полуфинала Германия побеждава домакина Швеция с 3:2 и чака победителя от Дания и Холандия за битката на финала.
Липсата на големи очаквания и лекия режим и дисциплина правят датчаните много сплотен състав. Обстановката напомня на България на САЩ 94. Холандците са победени с дузпи, след 2:2 в редовното време след 2 гола на Ларсен за Дания и по един на Бергкамп и Рийкард за "лалетата". При дузпите нервите на звездата Ван Бастен не издържат и той пропуска решаващата дузпа.
В последния и най-важен двубой датчаните показват, че успехите им до момента не са плод на случайност и надиграват немците по всеки показател. Мачът завършва 2:0, след голове на Йон Йенсен и Ким Вилфорт, а Шмайхел спасява всичко пред вратата си. В края на мача немците са шокирани, тъй като са били сочени за фаворит от всички. 
Така "червения динамит" избухва на правилното място, в правилното време и написва най-добрата страница в историята на датския футбол, а дори не се класира на първенството.

ДАНИЯ – ГЕРМАНИЯ 
2:0, дата: 26 юни 1992 г., стадион: Улеви, Гьотеборг,
Зрители: 37 800, 

съдия Бруно Галер (Швейцария)

Голмайстори: Йон Факсе Йенсен (18.), 2:0 Ким Вилфорт (78.)

Дания: Петер Шмайхел, Йон Сивебек (66. Клаус Кристиансен), Кент Нилсен, Ларс Олсен, Ким Кристофте, Йон Факсе Йенсен, Флеминг Поулсен, Бриан Лаудруп, Торбен Пийхник, Хенрик Ларсен, Ким Вилфорт. 
Треньор: Рихард Мьолер-Нилсен 

Германия: Бодо Илгнер, Щефан Ройтер, Андреас Бреме, Юрген Колер, Гуидо Бухвалд, Томас Хеслер, Карлхайнц Рийдле, Томас Хелмер, Матиас Замер (46. Томас Дол), Щефан Ефенберг (80. Андреас Том), Юрген Клинсман.
Треньор: Берти Фогтс.



Няма коментари:

Публикуване на коментар