събота, 17 септември 2022 г.

10-те най-резултатни мача в историята на КЕШ и Шампионска лига




Футболът е игра на голове и този който вкара поне един гол повече печели. Понякога мачове между равностойни съперници предлагат малко или никакви голове. Има обаче една друга страна на играта, когато се срещат отбори с голяма разлика в класите и тогава се получават нечувани погроми и резултати за историята. 

В тази статия ще ви представим точно това, най-резултатните мачове и то не къде да е, а на най-високо клубно ниво - в турнира на КЕШ, който в момента се нарича Шампионска лига. 

Ето ги и тях:


10. 14.08.2020 г.  Барселона /Испания/ - Байерн Мюнхен /Германия/ 2:8 

Поради пандемията от коронавирус мачовете от Шампионска лига бяха отложени с няколко месеца, а при подновяването им УЕФА реши да няма двубой реванш, а само по един мач. "Баварците" разпиляха Барса на Меси и Суарез с 2:8, като резултата можеше да бъде и двуцифрен. До полувремето немците водеха с 4:1, за да довършат "каталунците" с още 4 попадения през втората част. По-късно Байерн спечели и трофея срещу ПСЖ.


9. 18.05.1960 г. Реал Мадрид /Испания/ - Айнтрахт Франкфурт / Германия/ 7:3 

Това е мач финал, който попада в тази класация. Невероятно е на финалният мач от най-високото клубно ниво да се вкарат 10 гола било то и преди повече от 60 години. Пред 135 хил. души на "Хемпдън парк" в Глазгоу "белия балет" нанася тежко поражение на Айнтрахт, за да завоюва петата си поредна Купа на КЕШ. Голямата звезда на "белите" Алфредо Ди Стефано вкарва 3 гола, а другата голяма звезда Ференц Пушкаш се разписва четири пъти. Звездното дуо на "кралете" просто показва най-доброто от футбола тогава и не позволява на иначе много силния Айнтрахт да вземе нещо от мача. 


8. 03.10.1973 г.  Динамо Букурещ /Румъния/ - Крусейдърс /Северна Ирландия/ 10:1

Румънският шампион Динамо помита шампиона на Северна Ирландия с 10:1 във вторият мач помежду им. Първият е завършил с аристократичното 1:0 за румънците пред собствена публика. Дуду Джорджеску и Йон Нунвайлер вкарват по 4 гола в мача. На следващият етап Динамо отпада от Атлетико Мадрид.


7. 13.09.1961 г. Одензе /Дания/ - Спора /Люксембург/ 9:2

Повече от любопитен двубой, където в първия мач датския шампион си оплита кошницата и печели като гост с 6:0. На реванша в Дания, Спора повежда с 2:0, само за да раздразни звяра, който вкарва 9 гола. Датчанинът Бент Левквист-Хансен се развихря с 5 гола, а Оле Андерсен добавя още 3, Йорген Расмусен също успява да се вреди от двамата нахалници с 1 гол.


6. 14.09.1966 г. Хака Вал /Финландия/ - Андерлехт /Белгия/ 1:10.

Белгийците са безпощадни срещу скромните финландци и помитат с тях с 10:1 още в първия мач на скандинавска земя, за да направят реванша в Белгия безсмислен. Звездата на Андерлехт Пол Ван Химст бележи 5 гола в мача, а резултата на полувремето е труден за осмисляне - 0:7!


5. 01.10.1980 г. Ливърпул /Англия/ - ОПС Олу /Финландия/ 10:1

Бъдещият носител на трофея започва трудно първия мач срещу безизвестни финландци и "червените" печелят само с 1:0. На реванша във Финландия обаче, цялата ярост на англичаните се изсипва върху клетите скиори и срещата завършва 10:1 за Ливърпул. Греъм Сунес се откроява с 3 гола. На четвъртфинал пък, Ливърпул отстранява българския ЦСКА, за да спечели и турнира срещу Реал Мадрид с 1:0.

Palmsbet начален бонус казино до 2000 лв.

4. 10.09.1964 г. Локомотив София /България/ - Малмьо /Швеция/ 8:3.

Българската следа в турнира е налице, на националния стадион "Васил Левски" "железничарите" разбиват шведите, а легендата Никола Котков е с класа над всички с 5 гола. В реванша Локо губи с 0:2, но продължава напред, където отпада след много резултатни мачове с унгарския Гьор Вашаш ЕТО с общ резултат от двата мача 7:8.


3. 05.11.2003 г. Монако /Франция/ - Депортиво Ла Коруня /Испания/ 8:3

Това е доста по-пресен спомен и може би повечето от нас го помнят. Мачът е в груповата фаза, а Дадо Пършо бележи 5 гола в мача, който се пада точно на рожденият му ден. Другото любопитно е, че и двата отбора стигнаха много напред в турнира, Монако изгубиха финала от Порто с 3:0, а Ла Коруня отпадна на полуфинал също от "драконите".


2. 22.11.2016 г. Борусия Дортмунд /Германия/ - Легия Варшава /Полша/ 8:4.

Също мач, който не е толкова отдавна. "Черно-жълтите" вкарват 8 и получават 4 в най-резултатния мач, откакто турнира е преименуван на Шампионска лига. Интересното е, че поляците повеждат в мача, а на полувремето резултата е 5:2 за немците. В мача Марко Ройс се отличава с хеттрик. 


1. 17.09.1969 г.  КР Рейкявик /Исландия/ - Фейенорд /Нидерландия/ 2:12.

В най-резултатния мач в историята на КЕШ и Шампионска лига бъдещият носител на купата от КЕШ през 1970 г. и шампион на Нидерландия разпилява скромния КР Рейкявик с 12:2 в първия мач и "само" 4:0 във втория. По пътя към купата "гордостта на Юга" отстранява и колоса Милан, а на финала побеждава Селтик с 2:1.


Няма коментари:

Публикуване на коментар