събота, 27 август 2022 г.

Глазгоу Рейнджърс - от рая до ада и обратно


55 кратен шампион на Шотландия, 27 кратен носител на Купата на лигата и 33 кратен носител на Купата на Шотландия, винаги в борбата за титлата и винаги в евротурнирите, милиони привърженици. Доминант на домашната сцена, заедно със Селтик. Това е Глазгоу Рейнджърс, отбор, за който никой никога не е предполагал, че може да изчезне.

Първите симптоми на предстоящият крах са през световната криза от 2008 г., когато отборът вече имаше сериозни дългове, а самата криза още повече задълбочи проблемите. Напук на всичко именно през 2008 г. "светлосините" играха финал за Купата на Уефа (после стана Лига Европа) срещу Зенит Санкт Петербург и въпреки, че загубиха финала, всички в клуба бяха обнадеждени. 

Само за да се притъпи усещането, че няма проблеми Рейнджърс станаха 3 пъти подред шампиони на Шотландия в периода преди голямото бедствие. Докато в бяло-зелената част на Глазгоу, където е Селтик се радват на спокойствие и финансова стабилност и гледат уверено към бъдещето, над синият Глазгоу черните облаци се сгъстяват.

Допълнително сътресение донесе фактът, че основния спонсор на клуба Bank of Scotland, изпитваше също големи затруднения заради кризата от 2008 г. и държавата я спаси, като я придоби. Новият управителен съвет на банката, нямаше намерение по време на криза да харчи за футбол и се отказа от спонсорството.

Феновете не искат и да чуят, че наистина същестува проблем и си подкрепят отбора докрай. За да се затвърди предстоящия крах, през сезон 2011/12 г. отбора отпада още в квалификациите на евротурнирите и в ранните етапи на двете домашни купи. През пролетта на 2012 г. клубът е поставен в процедура по несъстоятелност и му бяха отнети 10 точки от актива в Премиърлийг, така "плюшените мечета" останаха на цели 20 точки зад вечния враг Селтик в крайното класиране.

На 1 юни същата година Глазгоу не можа да се договори с кредиторите си и влезе в процес на ликвидация, активите на дружеството - емблема, стадион и база, бяха изкупени от нова компания на собственика на отбора - Дейвид Мъри, който се опита да остави клубът в елита, но другите клубове гласуваха "против" и отбора трябваше да мине през чистилището, като почне от най-долното професионално ниво на шотландския футбол - 3-та дивизия, или 4-то ниво на лигата.

По сметки на всички обичащи отбора, на клубът му трябват точно 3 години, за да се завърне в елита - 1 година, за да се качи в 2-ра дивизия, още една, за да влезе в 1-ва дивизия и последна трета, за да се завърне в елита. Сметките излязоха почти точни с разликата, че клубът пребоксува в 1-ва дивизия и така там игра 2 сезона, докато стигне заветната цел - класиране в Премиърлийг.

След влизането в елита Глазгоу завършва 3-и в класирането, което само подсказва, че отбора отново ще е фактор напред в първенстовото, следващите два сезона отбора се задоволява със сребърните медали, за да стане шампион през сезон 2020/21 г. когато завърши с изумителните 102 точки, на 25 точки пред втория Селтик. Така отбора завоюва рекордната 55-та титла в Шотландия, а Селтик е с 52. 

Трябва да се спомене и пристигането на легендата на Ливърпул Стивън Джерард в клуба, който надгражда всичко и отбора продължава да се развива - Стиви Джи сменя скаутите, сменя трансферната политика, подготовката на футболистите и развива академията.

Докато се подвизаваше в долните дивизии бе поставен и рекорд по посещаемост на мач от 4-та дивизия в което и да е първенство - 49118 души са гледали победата над Ийст Стърлинг с 5:1 на "Айброкс". Това показва любовта на феновете, които преоткриват новия клуб и го приемат правоприемник на стария. Естествено феновете на Селтик, не пропускат възможността да се заяждат с вечния враг:

- Ехаа, разбрах, че Глазгоу Рейнджърс е спечелил 55-та титла. Похвално за отбор на 10 години!

- Вие сте нов клуб, Рейнджърс, честита 1-ва титла!

Това са само част от язвителните подмятания между феновете. Да ви звучи познато с български отбори?

Всеки отбор изживява спадове  и върхове, но как преодоляваш трудностите показва колко велик си. Така само за 9 години Глазгоу извървява пътя от ада до рая, само за да се озове този сезон в групите на Шампионска лига и да вдъхне увереност на феновете си за бъдещето.



Няма коментари:

Публикуване на коментар