събота, 27 август 2022 г.

Групите на Шампионска лига - анализ и прогнози - група A


В няколко статии ще ви запознаем с групите на турнирът на богатите, ще направим кратък анализ на всяка група и отбор и ще направим прогнози кой на кое място може да завърши.

Започваме с група "А", където попаднаха отборите на Аякс, Ливърпул, Наполи и Глазгоу Рейнджърс. Групата е доста непридвидима и 4-те отбора практикуват атакуващ футбол. Очакват се много резултатни и зрелищни сблъсъци.

Аякс след смяната на стария треньор Ерик Тен Хааг, който отиде в Манчестър Юнайтед, започна повече от добре сезона в Нидерландия, където от 3 мача имат 3 победи с голова разлика 10:3 и трябва да се отбележи разгромната победа над Грьонинген с 6:1. Новият треньор Алфред Шрьодер отново залага на атакуващ и резултатен футбол, а в тази група на Шампионска лига всичко е възможно за "божиите синове"  от това да заемат 1-вото място до това да изпаднат безславно. Ако Аякс си играе неговата игра и с малко повече късмет, може да премине към директните елиминации на турнира.

Ливърпул, който на хартия е фаворитът в тази група, пък започна сезона в Англия кошмарно, след 2 равенства и загуба от Манчестър Юнайтед и е се намира на незавидното 16-то място. Миналата година "мърсисайдци" се бориха до последно за 4 трофея и успяха да вземат 2 от тях, но им избягаха двата най-важни - Шампионска лига и титлата в Премиърлийг и на двете места останаха със сребърните медали. Ако в следващите няколко двубоя тимът на Клоп не намери себе си, ще имат много трудности в тази равностойна група и нищо чудно да отидат да правят компания на Арсенал и Юнайтед в Лига Европа или изцяло да гледат евротурнирите по телевизията.

Колкото до Наполи, отборът също като горните два изповядва атакуващ футбол и дори след раздялата със звездите си  Дрис Мертенс и Лоренцо Инсиние, които отидоха съответно в Галатасарай и ФК Торонто, "партенопейците" си остават много силен състав, който миналата година завърши на 3-то място в Италия и няколко кръга преди края дори беше претендент за титлата. Този сезон Наполи стартира много убедително с 2 победи от 2 мача и голова разлика 9:2, и може да се каже, че в тази група са фаворит за класиране напред към директните елиминации.

Стигаме до Рейнджърс, които преминаха през ада за 10 години, за да се върнат в евро елита. Ще ви припомня, че "плюшените мечета" бяха изхвърлени в 3-та дивизия на Шотландия (4-то ниво на футболната лига) заради обяваване на фалит на дружеството. Повече информация за фалита на Рейнджърс тук. Този сезон запонаха с 3 победи и 1 равен, на 2-ро място са. след вечния враг Селтик и привържениците очакват дълга и трудна битка за титлата и добро представяне в Шампионска лига. Въпреки добрите игри, на теория Рейнджърс са аутсайдерите в тази група, но едно подценяване от съперниците им, може да струва скъпо.


Прогноза на FootballReview за група A:

1. Наполи

2. Ливърпул

3. Аякс

4. Глазгоу Рейнджърс.



Няма коментари:

Публикуване на коментар