четвъртък, 25 август 2022 г.

Орлите отново летят високо




Лудогорец се докопа до групите на Лига Европа след много зрелищен сблъсък с Жалгирис завършил 3:3 след продължения. “Орлите” се добраха до равенството в 120-та мин. на двубоя, след като получиха право да изпълнят дузпа, реализирана от Оливие Вердон. 

Така след безценната победа с минималното 1:0 в първия мач, българските шампиони са в групите на втория по сила европейски турнир за 6-и пореден път. 

В днешно време Лудогорец са обичайните заподозрени, за да може някой да чуе името на България с добро, що се отнася до футбола. Въпреки многото катаклизми, през които преминаха “орлите” летят високо за българските стандарти и само те успяват да се класират за групите на европейски турнир. Единственото изключение е ЦСКА-София през сезон 20/21 г. когато отстраниха Базел и също се докоснаха до евро елита.

Този сезон останалите български отбори един по един окапаха като круши - Ботев отпадна още от първия си съперник Апоел Никозия. Левски пък отпадна от втория си противник, след чудото с ПАОК, “сините” отпаднаха нелепо от малтийския Хамрун. 

Най-достойно се представи ЦСКА, “червените” отстраниха два отбора - македонския Гьорче Петров, а после жертва падна и Сейнт Патрик, но на прага на групите беше познатия Базел, който за малко да стане абонат на ЦСКА, но този път “червените” не успяха.

Да се върнем на Лудогорец, отбора вече не е съшия, както беше преди години, когато мереше сили и взимаше престижни резултати след невероятна игра срещу ПСЖ, Арсенал, Реал Мадрид, Ливърпул, ПСВ Айндховен, Лацио, Хофенхайм и др., но все още са много високо за останалите български отбори. 

Лудогорец показва, че и в българската действителност може да се прави качествен футбол, вярно с много пари за стандартите на България, вярно няма много българи в състава, но все пак отбора представя България по терените в Европа. 

Разградчани наистина имат класни футболисти на всяка позиция, които играят със самочувствие, нещо нетипично за нългарските футболисти. Освен това “орлите” разполагат с голям финансов ресурс, който убива всяка конкуренция на местно ниво. Отбора много сериозно прилича на БАТЕ Борисов от Беларус, който след над 10 поредни титли беше свален най-сетне от шампионския трон, дали и реда на Лудогорец е дошъл ще каже времето.

Шампионите на България приличат на бегач, който се опитва сам да подобри собствения си рекорд, зашото другите просто са много изостанали и единствено техния часовник показва европейско време и е що-годе сверен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар