събота, 27 август 2022 г.

Групите на Шампионска лига - анализ и прогнози - група B



В няколко статии ще ви запознаем с групите на турнирът на богатите, ще направим кратък анализ на всяка група и отбор и ще направим прогнози кой на кое място може да завърши.

Продължаваме с анализа на групите в Шампионска лига с група B. Ако искате да видите анализа за група A, щракнете тук

В група "B" попадат отборите на Порто, Атлетико Мадрид, Байер Леверкузен и Брюж. Групата изглежда много равностойна, очаква се мачовете да не са много резултатни, особено тези на Атлетико Мадрид. На теория Порто и Атлетико Мадрид са фоворити, но другите два отбора Байер и Брюж няма да се дадат без бой, особено Леверкузен.

Порто са неизменен участник в Шампионска лига от дълго време. Най-големият им успех е спечелването на турнира през 2004 г. водени от Жозе Моуриньо. В местната лига отбора тръгна добре и записа 3 от 3 победи и голова разлика 9:1, а миналия сезон станаха убедителни шампиони след само 1 загуба и с преднина от 6 точки пред втория Спортинг Лисабон. Съставът не разполага с кой знае какви звезди, но си струва да споменем ветераните Пепе и Жоао Марио, но дори и така "драконите" са много корав съперник, който допуска малко положения пред вратата си. Би трябвало без проблем да излязат от групата.

Атлетико Мадрид са много сходен отбор на Порто, който трудно позволява да му вкарат гол, но тук звездите са в изобилие - Жоао Феликс, Антоан Гризман, Коке, Аксел Витцел, Ян Облак, Алваро Мората и много други. Този сезон "дюшекчиите" започнаха колебливо с победа и загуба, но обикновено с напредването на сезона играта и резултатите им се стабилизират. Миналия сезон завършиха 3-и, след колосите Реал Мадрид и Барселона. Понякога Атлетико успява да обърка сметките на някой от двата гранда и да спечели титлата или купата на страната. Колкото до евротурнирите са доказан боец, играл 2 финала в Шампионска лига в последните години и печелил няколко пъти Лига Европа. С оглед на класата на състава си са фаворит за 1-то място в групата и очакваме да достигнат до късната фаза на турнира на богатите.

Байер Леверкузен е кален в битките с Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд в Германия, но това едва ли ще им стигне за да спечелят някое от двете първи места в групата. " Аспирините" са постоянна величина в Бундеслигата и миналия сезон завършиха 3-и след неизменните Байерн и Борусия Д. Този сезон, обаче, изобщо не започва добре и са с 1 победа и 3 загуби засега и са на 11-то място. Ако не им поникнат криле в мачовете от шампионска лига, мисля че нямат сили за повече от 3-то място и Лига Европа напролет.

Колкото до Брюж, струва ми се, че нямат мотивите и капацитета да се противопоставят на другите 3 отбора в групата. Единственото нещо, което могат да направят е да объркат плановете на някой от другите отбори и да се надяват на късмет за 3-то място. Иначе в Белгия са един от грандовете, заедно с Андерлехт, КАА Гент и Генк, този сезон започват стабилно и за момента са на 2-ро място в Про Лигата, а миналата година завършиха със сребърните медали. Само чудо може да остави "синьо-черните" в евротурнирите и след нова година.

Прогноза на FootballReview за група B:

1. Aтлетико Мадрид

2. Порто

3. Байер Леверкузен

4. Брюж

Няма коментари:

Публикуване на коментар