събота, 8 октомври 2022 г.

Единственият гол на Оливер Кан за Байерн Мюнхен




Оливер Кан е голям вратар, две мнения по въпроса няма. Беше голям и като личност на терена и извън него. В един от най-силните периоди на Байерн Мюнхен, Кан бе капитан и несменяем титуляр при “баварците”. Същото може да се каже и за германския национален отбор, макар там по времето му да не бе най-силния период на Бундестима.

Вратарят е вкарал само един-единствен гол, през цялата си кариера, защото работата на вратарите е да предотвратяват голове, а не да вкарват. Разбира се, има и изключения като Хосе Луис Чилаверт и Димитър Иванков вкарали по 50-60 гола в кариерите си основно от дузпи и понякога пряк свободни удари.

Единствения гол на Кан, всъщност е съвсем правилно отменен. През сезон 2000/2001 г. Байерн е във вихъра си и помита всичко по пътя си, към поредния трофей от Бундеслигата. Тогава основния им конкурент за първото място беше позабравения отбор на Шалке 04.

Естествено има и трудни мачове за “баварците” през сезона. Един такъв се оказва гостуване на Ханза в Росток. Малко преди края на двубоя, домакините водят изненадващо с 3:2 срещу фаворита от Мюнхен. 

Гостите получават право да изпълнят ъглов удар, тогава Оливер Кан решава да се включи в атаката, обичайна практика в края на двубой, когато се търси гол, за да осигури още един човек в атака за мюнхенци и да се търси изравнително попадение.

Съдбата обича такива игрички и по случайност или не, центрирането е насочено именно към вратаря на Байерн. Той скача, за да се опита да отправи удар с глава към вратата на Ханза, но топката му идва малко по-висока и малко по-напред. 

Тогава Кан, като истински вратар решава да я боксира с ръце с всичка сила по посока вратата на противника. Топката се оплита в мрежата и дори някои съотборници на Кан вдигат ръце от радост не видели каква щуротия е направил капитанът им. 

Правилно, играчите на Ханза протестират и закономерно голът е отменен, а Кан изгонен с червен картон. В крайна сметка Байерн губи мача, но печели титлата в края на сезона с една точка пред Шалке 04.

След самия мач Кан заявява шеговито: “Мислех, че на вратарите е позволено да играят с ръце в наказателното поле”. 

Единствен по рода си…

Няма коментари:

Публикуване на коментар