събота, 1 октомври 2022 г.

Как Рой Кийн сервира отмъщението на Халанд-старши




Рой Кийн е доказан боец на терена, пример за младите, играч с кураж и агресия. Капитан с много силно присъствие на терена и в съблекалнята. Самият сър Алекс Фъргюсън казва за него, че Рой е човекът, който описва най-добре високите стандарти заложени в клуба. 

Разправиите му по теренa с противникови футболисти са пословични, както и тези със съдиите, дори и със съотборници. Повечето от нас, може би, помним титаничните му сблъсъци с друго страшилище Патрик Виейра. Буйната ирландска кръв не му позволяваше да си замълчи, когато някой гo подразни. 

Има много епизоди от кариерата на Кийн, които заслужават внимание, но днес ще се спрем на един конкретен, който след пристигането на Ерлинг Халанд в Манчестър Сити, отново придоби популярност. 

Малко предистория: на 27.09.1997 г. се играе "дербито на розите" между Лийдс Юнайтед и Манчестър Юнайтед на "Елънд Роуд". Мачът завършва 1:0 за Лийдс, а към края на мача Рой Кийн се опитва да изчисти една топка, когато след леко съприкосновение с Алф-Инге Халанд, ирландецът пада на земята и се гърчи от неописуема болка. 

Тогава Халанд решава, че Кийн симулира и се надвесва над лицето му и говори обиди по негов адрес, че е симулант. Голяма грешка, Кийн може да е всякакъв, но не и симулант и капитанът на Юнайтед никога няма да прости това на норвежеца. Тогава се намесва младия Дейвид Бекъм, който избутва Халанд настрана и с това, може би му спасява живота.

Контузията на Кийн е много сериозна, скъсани кръстни връзки на коляното, диагноза, която те вади от игра поне 6 месеца, а често след завръщане в игра вече не си същия играч. Както разбрахме, обаче, Рой Кийн е корав тип и се завръща в игра за следващия сезон по-силен и мотивиран от всякога.

Точно тогава през сезон 1998/99 г. Юнайтед постига исторически требъл - титла на Англия, Шампионска лига и FA Cup, постижение, което и до ден днешен никой друг английски отбор не е постигал.

Рой Кийн, като всяко лошо момче е злопаметен и чака Халанд-старши да му падне. Естествено, че това се случва, 4 години след инцидента по между им. Както се казва "Отмъщението се сервира студено и колкото по-късно, толкова по-мръсно".

Точно така и се случва, на 21.04.2001 г, се играе манчестърското дерби, а Сити не е този силен отбор, който всички знаем днес. Въпреки това всяко дерби е с голям заряд. Мачът завършва 1:1, но не това е най-интересното от двубоя. 

При разиграване в центъра на терена за Ман Сити, трудна топка попада у Халанд, Рой Кийн е наблизо и решава. че това е неговия момент. Изритва норвежеца с такава злоба и сила, че чак го вдига във въздуха. Най-после Рой успява да си върне и на свой ред се надвесва над Халанд и сипе обиди по негов адрес. 

След това директно тръгва към съблекалнята, без да поглежда рефера, защото знае, че ще получи директен червен картон. Наказан е за 5 мача и със солена глоба от футболната федерация.

По-късно самия Кийн споделя, че не съжалява за това и изобщо за нищо извършено от него по терените. За самата случка споделя, че изобщо не е виждал или гледал топката. В очите и мислите му е бил само кракът на Халанд. 

Тук има един мит, че влизането на Кийн е прекратило кариерата на бащата на Ерлинг Халанд, което се оказва, че не е така, тъй като след мача, норвежеца е на краката си и дори дава интервю. А и през следващите 2 сезона записва мачове във Висшата лига. 

21 години по-късно и 1 ден преди дербито на Манчестър, Халанд-старши вече не мисли за влизането на Рой Кийн, а мисли как синът му Ерлинг да вкара още повече голове в Англия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар