вторник, 28 юни 2022 г.

Да си вкараш нарочно автогол, за да продължиш напред




Футболът е странна игра, понякога нелогична, много често непредсказуема. През годините футболните фенове са се нагледали на какви ли не драми, победи, сълзи, трагедии, спортменство, болка и какво ли още не.

Понякога цар Футбол е заложник и на някои безмислени, а много често и абсурдни правила - златен гол, сребърен гол, продължения при равенство, гол на чужд терен.

Едно такова правило, обаче, чупи тъпомера. Става дума за гениално решение на КОНКАКАФ, когато се играят квалификациите за  купата на Карибите през 1994 г. да има победител във всеки мач, т.е. ако някой двубой завърши наравно в редовните 90 минути, дори и в групите на турнира, да се играят продължения. 

До тук нищо кой знае какво, хитрите чиновници обаче решават да разчупят малко стереотипите и да направят играта по-интригуваща, като приложат правилото за златен гол в продълженията, но на отбора, който го вкара се броят 2 гола… Някъде тук започват нелепиците. 

В една от групите са Барбадос, Пуерто Рико и Гренада. Форматът на групите е всеки срещу всеки да играе по един път. Продължава напред само първия от всяка група, ако отборите са с равни точки се класира този с по-добра голова разлика, 

В първия мач Пуерто Рико побеждава Барбадос с 1:0, а във втория си мач губи именно след златен гол с 2:0 от Гренада. Преди третия мач класирането изглежда така:  

1-о място Гренада с 3 точки от 1 мач и голова разлика 2:0 

2-о място Пуерто Рико 3 точки от 2 мача и голова разлика 1:2

3-о място Барбадос 0 точки от 1 мач и голова разлика 0:1

Третия и последен мач от групата се играе между Барбадос и Гренада. Ако Барбадос иска да продължи напред трябва да спечели с поне 2 гола разлика, мачът тече и 10 минути преди края резултата е 2:0 именно за барбадосците, които се виждат победители в групата. Малко преди края обаче Гренада връща 1 гол, който класира тях напред с равни точки и по-добра голова разлика. 

Тук някой прошепва на футболистите на Барбадос, че времето им изтича и вместо да се опитват да вкарат още 1 гол в оставащите 3-4 минути ще е по-лесно ако допуснат  1 гол. Така мача ще влезе в продължения, където ще могат да играят за така ценния златен гол, броящ се за 2 и така биха се класирали, заради по-добра голова разлика.

Точно и това се случва, Барбадос си вкарват сензационно умишлен автогол, Гренада се усещат за какво става дума и те от своя страна прилагат резервния си план - ако вкарат гол в която и да е от двете врати до редовните 90 минути ще продължат напред.

Зрителите на този мач, стават свидетели на следната меко казано нелепа ситуация - Барбадос се разделят на 2 групи, едната пази собствената си врата от гол, а другата половина пази тази на противника от автогол. Само си представете за каква гледка става дума…

По-стабилни се оказват, Барбадос, които опазват и двете врати от гол до 90-та минута, а планът им излиза, когато в продълженията, вкарват наистина златен гол и печелят с 4:2 и се класират за следващата фаза.

Въпреки цялата пародия ФИФА не наказва никого за случилото се, защото, вярно не е спортменско от страна на Барбадос, но е донесло победата, а и все пак самата ФИФА е дала разрешение за тази щуротия.


Видео от сензационния автогол:








Няма коментари:

Публикуване на коментар