четвъртък, 23 юни 2022 г.

Световното в Катар - оцапанo с кръв, която ФИФА бърше с пари




През 2022 г. ще сме свидетели на нещо необичайно - Световно през зимата. Началото ще е на 21 ноември, а финалът на 18 декември. Така почти до Коледа ще гледаме футбол между големите футболни гиганти.

Това световно няма да е първото през зимата - всички мондиали играни в южното полукълбо и по-конкретно Бразилия, Аржентина, Република Южна Африка са били през зимата. Както знаем, когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и обратно. Всички помним вувузелите в Южна Африка и как футболистите на резервната скамейка се загъваха с одеала заради студа.

Голямата разлика със сега е, че Катар е на Север от Екватора, но дори през зимата там температурите са много високи, а през лятото са непоносими. За това футболните управници решиха да е зимно, така целия свят трябва да се съобразява с алчните чиновници във ФИФА.

Освен това най - важните първенства света,  а именно тези в Европа, ще бъдат прекъснати и това ще разстрои цялата програма на клубовете и федерациите. Целия график и подготовка ще бъдат разместени, а първенствата ще трябва бъдат удължавани за да наваксат изоставането. 

Мачовете отново ще са много, футболистите няма да могат да си починат пълноценно, както след нормално световно. Това пък е предпоставка за много контузии. 

И това всичкото нещо само за да може ФИФА да се докопа до петролните милиарди, пари изцапани с кръвта на загиналите работници при строежите на стадиони, летища, хотели и пътища.

Катар предприе голяма строителна офанзива, още когато спечелиха домакинството през 2010 г. Построиха се 7 нови стадиона и всякаква инфраструктура около тях. Големият проблем е много човешки жертви, над 6500 души са загубили живота си в инциденти, тези които са оживели и не са пострадали пък са живели в ужасни условия.

Ясно е че парите във футбола са движещата сила, но платената цена е много висока, ама нали няколко човека в Цюрих гушнаха пачките, какво ги интересуват 6500 почернени семейства?

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар