понеделник, 13 юни 2022 г.

От събирач на боклук до събирач на най-ценните трофеи





Доста от известните футболисти са имали трудно детство с много лишения и безпаричие. Естествено има и такива като Рикардо Кака, които са с богати родители. За разлика от него, за футболисти като Тевез, Кристиано Роналдо, Марсело, Евра, Рибери и много, много други футбола е спасение от опасностите на улицата. Това важи в пълна сила за почти всички играчи от Африка и Южна Америка. 


Историята на един от тях обаче е повече от невероятна и въпреки, че този футболист е спечелил почти всичко възможно, има милиони и е един от най-добрите в света си остава скромен и човечен. Дами и господа, на вашето внимание - Нголо Канте. Казват, че 70% от Земята е покрита с вода, а другите 30% е покрита от него.


 "Той е дребен, той е скромен, той спря Лионел Меси", само част от песента посветена на титлата на Франция от 2018 г. мисля, че ви стига, за да разберете колко е добър Канте. 


Родителите му емигрират през 80-те от Мали във Франция, за да си осигурят по-добро бъдеще, за себе си и бъдещите си деца. Майката е чистачка, а бащата боклукчия. Дори в Европа те едвам свързват двата края, а на 29 март 1991 г. се появява първото им дете - Нголо, по-късно се раждат още 8 деца. Кръстен е на един от кралете на Мали, известен с това, че от калта и селото става крал (съвпадение?). 


Когато е на 11 години се случва най-лошото, което може да сполети едно дете - баша му умира, изведнъж 11 годишното момче, трябва да стане мъж и да се грижи за по-малките си братя и сестри. Последва примера на баща си и става също боклучкчия, така помага на майка си финансово. 


До 1998 г. малкия Нголо, не се интересува от футбол, но златното поколение на френския футбол начело с Зидан, Трезеге, Анри, Виера, Блан и др. спечелват световното първенство пред очите му. Виждайки триумфа и еуфорията буквално от терасата си, той бърза да се запише в местния Сюрен. 


Заради ниския си ръст треньорите не са много обнадеждени, но с упорство и воля нисичкия Канте лека полека пробива във футбола. Откроява се с непрекъснато тичане, изключителна издръжливост, страхотна визия, дефанзивни умения и въпреки 168-те си сантиметра печели доста въздушни двубои. 


Надеждата на цялата рода се отдава изцяло на футбола и след първия си клуб е привлечен в УС Булон, където прави дебюта си в професионалния футбол в Лига 2 на Франция през 2012 г. 
От там нататък историята е като приказка, през 2013 г. преминва в Каен и започва да играе в Лига 1, след 2 години е купен от Лестър, където сензационно става шампион на Англия, а Канте е мотора, мозъка и белия дроб на целия отбор. Това привлича вниманието на Челси, които го привличат, след само 1 сезон с "лисиците", и във втория си сезон малкия Канте отново печели титлата в Англия. 


През 2018 година печели и световното с Франция в Русия, после и Шампионска лига с Челси, както и суперкупата на Европа и световното клубно първенство, межди тези големи отличия добавяме и една FA cup. За всичките тези трофеи Канте има основна заслуга, но въпреки това си остава все така скромен, дори и в празненствата. Нголо е обичан от всички, независимо кой отбор подкрепяш, не може да мразиш този човек, с широка усмивка и скромен поглед.


Така от камиона за боклук, Канте се качва на световния футболен престол, а между двете събития са минали по-малко от 10 години...
 
 
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар