неделя, 26 юни 2022 г.

Човекът променил Висшата лига

 






Човекът променил Висшата лига на Англия из основи, все още определян от феновете на Манчестър Юнайтед като „краля“. Може би най-влиятелният футболист в света през 90-те години. Всички в Англия се питат какъв е този човек с наперен поглед и вдигната яка? Защо толкова лесно счупва от финтове гърбовете на защитниците?

Защо вкарва толкова лесно голове, кой от кой по-красиви? Луд ли е, гений, революционер, бунтар? Той е всичко в едно, той е Ерик Кантона!

Роден е на 24 май 1966 г. в град Марсилия, Франция. Започва кариерата си в местния клуб Ле Кайол, отначало тръгва по стъпките на баща си и играе като вратар, но по-късно треньорите виждат таланта му за вкарване на голове и го преквалифицират като нападател.

Първия си професионален договор подписва на 16 години с Оксер,  най-добрата футболна академия във Франция по онова време. По-късно преминава в Олимпик Марсилия, а от там е купен от Лийдс Юнайтед. 

След само 1 сезон на „Елън Роуд“ е купен от гиганта Манчестър Юнайтед, където оставя най-ярката си следа като футболист. Прекарва 5 години на Олд Трафорд и в четири от тях става шампион на Англия.

Единствената година когато не става първенец е годината, в която е наказан за кунг-фу ритника срещу фен на Кристъл Палас на 25 Януари 1995 г, заради, което отнася наказание да не играе за 9 месеца.

Заради буйният си нрав и непокорство, освен тази случка, изпада още в много неприятни ситуации, когато играе за любимият си клуб Олимпик Марсилия, по време на мач хвърля от яд тениската си на терена. Това е прието като обида към отбора от собственика на клуба и Кантона е освободен, освен това спират и повиквателните за националния отбор на Франция.

Тогава Жерар Улие, знаейки какъв талант се погубва го убеждава да се пробва в Англия, Лийдс Юнайтед привличат абсолютен талант и хищник за 900 хил. паунда, който им се отблагодарява с 9 гола за 20-тина мача.

През 1993 г. пък когато Юнайтед гостува в Истанбул, Ерик се сбива с няколко турски полицая!!!След отпадането на Франция от България по пътя към САЩ 94, френски журналист си търси белята, като след мача пита Кантона как се чувства, Ерик му отговаря с юмрук в носа. При едно гостуване на Лийдс, краля наплюва фен на домакините в лицето.

Лисицата Алекс Фъргюсън, който усилено търси партньор на Марк Хюз в атаката, пръв от всички големи клубове надушва за какъв футболист става въпрос и едно телефонно обаждане променя цялата история на Висшата лига. 

Лийдс Юнайтед търсят десен бек, след като техният основен такъв Мел Стърланд е контузен за дълго. „Белите“ се спират на Денис Ъруин от Манчестър Юнайтед и Фотърби, президента на Лийдс, звъни на Олд Трафорд за да предложи оферта.

Отсреща на телефона са старите хитреци Фъргюсън и началника му Едуардс:

-         - Колко искате за Ъруин? – пита Фотърби

-         - Как ще ви дадем Денис? Все едно ние да ви поискаме Кантона! – отвръща Фъргюсън

-        - Че какво толкова, готови сме да изслушаме оферти за него! – отвръща президента на Лийдс.

Тук вече, ръководителите на Манчестър Юнайтед не могат да повярват на късмета си, ще вземат лидер, голмайстор и страхотен футболист, само срещу някакви си 1,2 милиона паунда. И така на 26 ноември, „червените дяволи“ подписват с Ерик Кантона, трансфер, който ще промени историята на Манчестър Юнайтед завинаги.

Французинът вкарва 64 гола за 144 мача, и благодарение на него на „Театъра на мечтите“ се завръща шампионската титла на Англия след над 30 годишно отсъствие, след нея следват още много отличия и отборът набира инерция и печели още десетки трофеи, до отказването на сър Алекс през 2013 г.

Ерик Кантона е избран от феновете на Юнайтед за футболист на столетието за клуба, това доказва колко много е направил бунтаря Ерик за този отбор.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар