четвъртък, 27 май 2021 г.

Голът на чужд терен вече е безмислен



УЕФА обмисля да премахне правилото за гол на чужд терен, засега само козметично, като то да не важи за продълженията от следващия сезон, а по-късно и изцяло да го отмени.

Това е една много добра идея, защото това правило затваря мачовете, а някои от тях рано се обезмислят. Ако и двата отбора са долу-горе равностойни, домакинът го е страх да не допусне гол, а гостът чака своя момент. Мачът се затваря, липсват положения, липсват атаки, липсва изобщо футбола. Един гол във вратата на отбора домакин има двойна цена и отборите се пазят. 

Представете си - първия мач завършва 0:0, във втория мач гостът повежда с 1 гол и така домакините трябва да вкарат 2, за да продължат, защото ако само изравнят, общия резултат е 1:1, но не стига. Не си загубил нито един от двата мача, но понеже на собствен терен си допуснал гол и общия резулат е 1:1 отпадаш. Идиотско звучи...

Това безумие е въведено през 60-те години с цел гостуващите отбори да играят по-нападателно, защото в онези години процента на победите на гостуващите отбори е бил 16%. Стадионите са били много по-негостоприемнни, отборите гости са имали много по-уморителни, скъпи и дълги пътувания. 

Отделно от това другата цел е била, ако двата редовни двубоя завършат с равен брой голове, да се избегне мач на неутрален терен, за да се реши победителят. Дотогава един трети мач на неутрален терен е бил в голяма тежест за отборите, а ако и той завърши наравно, съдиите са се опирали на Фортуна - хвърляли са монета...

Тогава един гол докато гостуваш, наистина е имал цената на два. Идеята на това правило е било гостуващия тим да играе по-нападателно, но днес постига точно обратния ефект, не кара гостуващия да атакува повече, а кара домакина да се защитава повече. Пътуванията вече не са толкова трудни, стадионите не са толкова подтискащи, да не говорим че заради пандемията много мачове се играха на неутрален терен, което още повече обезмисля правилото. Днес процента победи за гостите вече е 33%, което показва, че вече по-лесно се печелят мачове на вражеска територия.

Дори преди пандемията имаше нелепи ситуации - Интер и Милан играят на един и същ стадион, когато домакин е Интер се казва Джузепе Меаца, а ако е домакин Милан е Сан Сиро. Представете си когато тези два отбора се срещнат на този стадион, някой от тях да отпадне, заради гол на “чужд терен”. 

Премахването на правилото, само за продълженията, също е добър вариант за момента, защото сега гостуващия тим има освен редовните 90, още 30 минути допълнителни за гол на чужд терен. А домакинът е натоварен с допълнителни 30 минути, в които да не допусне гол.. пълна каша.

Такива стари правила трябва да бъдат изчистени от футбола, защото когато са приемани са имали смисъл. В днешни дни футболът се е развил изключително много - технологии, които ни казват топката дали е минала голлинията, VAR с всичките му предимства и недостатъци, имаме и нови правила за игра с ръка, пасивни засади и т.н. Няма как с днешните технологии и развитието на играта да се прилагат правила от преди половин век.

Следващото на дневен ред са изключително безмислените  две продължения по 15 минути, в които отборите само се пазят и не рискуват да получат гол, добре че премахнаха друга глупост свързана с тях - златен гол или т.нар.  “внезапна смърт”. С такива правила може да настъпи внезапна смърт и на качествения футбол.


Няма коментари:

Публикуване на коментар