понеделник, 3 май 2021 г.

Възможно ли е да видим два английски финала в евротурнирите?



Шампионска лига винаги е била един от най-интересните турнири в света. Най-добрите отбори, най-добрите играчи мерят сили всеки сезон на най-добрите стадиони. Всяко издание има спиращи дъха мачове, красиви голове, драми, сълзи и радост. 

От основаването на турнира доста отбори са я печелили, изживяхме обрата на Манчестър Юнайтед срещу Байерн Мюнхен, възкръсването на Ливърпул срещу Милан и още десетки обрати. Някои спечелиха турнира по няколко пъти, този сезон обаче, протича доста стандартно, без драми и на полуфиналите са отбори, които не изненадват никого.

Доайенът Реал Мадрид, ПСЖ, Манчестър Сити и Челси. След изиграването на първите полуфинални двубои се очертаха някои неща. Манчестър Сити са фаворит за класиране на финала след победа с 2:1 срещу ПСЖ във Франция. 

"Гражданите" проспаха първото полувреме, но после се съвзеха и направиха обрат. В другият полуфинал пък Челси надигра сериозно Реал на Бернабеу и само малшанса и кривите и анемични изпълнения на Вернер попречиха на "сините" да си тръгнат с победа от Испания.

След като преди години испански отбори доминираха известно време, после беше ред на английските за 3-4 години да стигат късните фази на лигата. После пак испански и сега изглежда е ред отново на англичаните за доминация. В двата европейски турнира от общо 8 отбора има 4 английски, два от тях с победи и фаворити за финал. Юнайтед разпердушини Рома с 6:2 и е сигурен за финала в Лига Европа, вече споменахме за престижната победа на Сити на вражеска територия.

Единия от другите два отбора от Англия - Арсенал единствен загуби, но на чужд терен и то с 1:2, срещу Виляреал, за Челси 1:1 в Мадрид е огромно предимство, както се казва 3 от 4-те полуфинала са отворени. С оглед на резултатите е напълно възможно да видим два английски финала - Челси срещу Манчестър Сити в Шампионска лига  и Манчестър Юнайтед срещу Арсенал в Лига Европа.

Ако това се случи ще е повторение на 2019 г., когато отново 4 отбора от Албиона играха финали. Тогава Ливърпул спечели срещу Тотнъм с 2:0 финала в Мадрид за Шампионска лига, а Челси повали Арсенал с 4:1 в Баку за Лига Европа. Ако това се повтори и сега и имаме изцяло английски сблъсъци ще е една сериозна заявка за английските отбори за доминация в евротурнирите за следващите 2-3 сезона. 

Ако изобщо дотогава тези отбори са в тези турнири...

Няма коментари:

Публикуване на коментар