сряда, 21 април 2021 г.

Рано или късно ще се случи


На фона на промените в Шампионската лига, големите клубове обявиха нов турнир - Суперлига, проект който живя 2 дни. 12-те от най-големите клуба в Европа, които имат най-много успехи искаха да се отделят в собствена лига и да си ритат топка за много пари. Под жестокият обществен натиск обаче един по един отборите от голяма 12-ка започнаха да се отказват. 

Това беше едно голямо предупреждние от страна на много богатите клубове към Уефа, за това че не са доволни от сегашните турнири и най-вече от наградните фондове. В пропадналия план щяха да бъдат Ювентус, Милан, Интер, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси, Арсенал(!), Тотнъм(!!), Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид. 

Наистина страхотни отбори,  с 1-2 изключения, биха станали страхотни мачове, но едва ли щеше да е много интересно да гледаме през 1-2 седмици Ел класико дербито на Манчестър или Дерби Ди Италия. Самата идея да няма изпадащи и влизащи е в противоречие със състезателния характер на футбола и нарушава фундаменталните му принципи. Щом няма да изпадаш или да спечелиш нещо, защо да се хвърляш да играеш на 100%?  Освен за пари...за много пари.

Суперлигата не успя, но само засега. Рано или късно това нещо ще се случи, под някаква форма и няма да промени разликата между богати и бедни кой знае колко. Дори и без суперлигата разликата между богатите, богопомазани 15-20 клуба и другите е ужасно голяма. 

Байерн не участва в този проект, но превъртя Бундеслигата, ПСЖ съще не участва, но е хегемон във Франция, Юве беше без конкуренция дълги години в Италия. Барса, Реал и Атлетико пък тероризират Испания. Остана добрата, стара Англия, където наистина има интрига често, но има и случаи, когато един или два отбора се откъснат напред и завършват сезона с почти 100 точки, а си имат и Топ 6, който обира всичко.

Всички по-горе изброени отбори от Топ 5 на Европа, обезмислят понякога домашните си първенства, благодарение на финансовата си мощ. Титлата на Лестър през 2016 г. или на Волфсбург през 2010 г.  ще са невъзможни в близко бъдеще. 

Отсъствието на някой топ клуб от Шампионска лига влияе отрицателно върху приходите за организаторите на турнира - ТВ права, реклама, артикули, билети и т.н., а самият клуб също губи пари.

Големите клубове са големи корпорации и знаят как да печелят, а футбола отдавна е бизнес за милиарди, суперлигата е само една стъпка, чрез която да се запълни свободна пазарна ниша, с цел да се печелят пари.

Никой обаче не пита феновете, а те прости си искат стария романтичен футбол и студените дъждовни нощи в Стоук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар