неделя, 9 юли 2023 г.

1:7 или 9 години от най-унизителната загуба на Бразилия в историята



8-и юли 2014 година ще бъде запомнен завинаги във футболната митология. Тогава, точно преди 9 години, на световното в Бразилия, домакините се надяваха на домашната си сцена да спечелят 6-та си световна купа, но на полуфинала се появи немската армия, която размаза “Селесао” със 7:1… 

На 8 юли 2014 г. футболният свят стана свидетел на един от най-шокиращите и незабравими мачове в историята на Световното първенство по футбол. Домакинът Бразилия се изправи срещу Германия на полуфиналите с надеждата да си осигури място на финала. Но това, което се случи в онази съдбовна нощ в Бело Оризонте, надхвърляше всичко. 

Германия показа поразително представяне, побеждавайки Бразилия с удивителният резултат от 7:1. От самото начало мачът взе неочакван обрат. Германският нападател Томас Мюлер откри резултата в 11-ата минута, оставяйки бразилските фенове изумени. 

Никой обаче не можеше да предвиди лавината от голове, която щеше да последва. Четири минути по-късно Мирослав Клозе вкара рекордния си 16-ти гол на Световно първенство, надминавайки предишния рекорд, поставен от Роналдо. Оттук нататък безмилостната атака на германския отбор продължи с голове на Тони Кроос, Сами Кедира и Андре Шурле. До полувремето Германия вече отбеляза пет гола, оставяйки бразилския отбор и неговите привърженици в пълен шок.

“Селесао”, известни с богатата си футболна история и страстни фенове, нямаше отговор на случващото се на терена. Поражението не само разби мечтите им, но и опетни репутацията им на доминираща футболна нация. Бразилските играчи бяха видимо объркани, а на стадиона цареше зловеща тишина. Загубата имаше дълбоко въздействие върху отбора, феновете и цялата нация, а както знаем там футболът е религия.

Резултатът от мача показа наяве недостатъците в представянето на бразилския отбор. Защитата беше неорганизирана и уязвима, позволявайки на германските играчи да използват празнините и да бележат на воля. Отсъствието на звездата Неймар, поради контузия, се почувства също много силно и именно в атака бразилците не успяха да сътворят нищо съществено без него. Освен това големите очаквания към тях тежаха много на играчите. 

Тук важи в пълна сила максимата: “ Големите очаквания, водят до големи провали”.

Поражението с 1:7 срещу немците бележи повратна точка в бразилския футбол. Това принуди нацията да се изправи срещу слабостите си и да промени вижданията си към играта. Бразилската футболна конфедерация въведе промени с акцент върху развитието на млади таланти и инвестирането във футбола. Поражението също така доведе до назначаването на нови треньори от чужбина и акцент върху тактическата дисциплина, издръжливостта и организираната защита.

Въпреки че загубата несъмнено беше болезнена за бразилския футбол, тя послужи и като сигнал за събуждане. Той подчерта необходимостта от друг подход към играта, вместо да се разчита единствено на индивидуалния блясък. В годините след поражението Бразилия показа признаци на възстановяване с по-добри резултати в следващите турнири.

Мачът Бразилия срещу Германия на Световното първенство през 2014 г. ще остане завинаги в историята на футбола като една от най-забележителните и шокиращи срещи. Поражението с 1:7 остави незаличим отпечатък върху футболната психика на бразилската нация. 

Това обаче се превърна и в повратна точка, предизвиквайки значителни промени в бразилския футбол. Нещо подобно се случи и с Франция, след загубата от България с 1:2, когато само 4 години по-късно станаха световни шампиони, а още 2 по-късно и европейски. Е, Бразилия все още не се е събудила напълно от немския шамар, но показва признаци на подобрение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар