неделя, 9 юли 2023 г.

Преди 29 години България прати наперените немци у дома





Световното първенство по футбол през 1994 г., проведено в Съединените щати, стана свидетел на едно от най-удивителните изненади в историята на футбола. 

Българският национален отбор по футбол, считан за аутсайдер срещу страховития отбор на Германия, постигна забележителна победа, оставяйки името си във фолклора на Световното първенство. С демонстрация на умения, решителност и непоклатим дух, триумфът на България над Германия е доказателство за непредсказуемия характер на футбола.

На 10 юли 1994 г. на стадион "Джайънтс" в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси, България се изправи срещу действащия световен шампион Германия в четвъртфиналите на турнира. Шансовете не бяха особено на страната на българите, тъй като Германия можеше да се похвали със страхотен състав, включително легендарни играчи като Лотар Матеус, Юрген Клинсман, Руди Фьолер и Андреас Мюлер. Но това, което се случи в онзи съдбоносен ден, надмина всички очаквания.

Мачът започна с доминация на Германия във владението на топката и  на няколко пъти немците бяха близо до гол. Въпреки това българската отбрана, водена от Трифон Иванов, остана добре организирана и осуети германските атаки с проява на дисциплина и решителност. Българският вратар и капитан Борислав Михайлов пък демонстрира изключителните си умения с поредица спасявания.

Все пак в началото на 2-то полувреме Германия повежда от дузпа свирена за нарушение на Лечков срещу Юрген Клинсман. Лотар Матеус я превръща в гол, след което немците се поуспокояват и заиграват по-добре, дори вкарват и втори гол, който е отменен заради засада на голмайстора Руди Фьолер. 

В 76-ата минута суперзвездата на България Стоичков изпълнява майсторски пряк свободен удар извън наказателното поле. Ударът с левачката преминава на сантиметри над стената, а германския страж Бодо Илгнер дори не помръдва и топката се оплита в мрежата, 1:1!Този гол преобръща целия мач и вдъхва самочувствие на българския отбор. 

Българите стават все по-напористия отбор и едно центриране на Златко Янков хваща немската защита неподготвена, най-ниския на терена Томас Хеслер има непосилната задача да опази Данчо Лечков, но никой не може да спре летящия плонж на българина и след страхотен гол с глава българите повеждат 2:1! Немците до края на мача не могат да намерят отговор на случващото се и съвсем логично губят. 

С последния съдийски сигнал таблото показа 2:1 в полза на България. Аутсайдерите надделяват над действащите шампиони и си осигуряват историческа победа, както и класиране на полуфинал. В родината ни хората цяла нощ не спаха от радост, а улиците бяха пълни с празнуващи фенове. 

Триумфът на България над Германия на четвъртфиналите на Световното първенство през 1994 г. не беше просто победа, това беше символ на надежда, решителност и показва непредсказуемостта на футбола. Постижението на българския отбор отеква все още сред футболните фенове по целия свят, вдъхновявайки бъдещите поколения да повярват в силата на постоянството и работата в екип.

Историческата победа на България на Световното първенство над Германия в САЩ '94 остава най-ценния момент в историята на футбола на нацията. Той служи като напомняне, че в света на спорта аутсайдерите винаги имат шанс за битка и красотата на играта се крие в способността й да изненадва и пленява. 

В днешно време за нас остават само спомените…

Няма коментари:

Публикуване на коментар