неделя, 16 юли 2023 г.

Защо Саудитска Арабия се превръща във все по-притегателна сила за известни футболисти?




Какво е общото между Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Нголо Канте, Марсело Брозович, Сергей Милинкович-Савич? Всички те вече ще играят в Саудитска Арабия, изкушени от петролните милиони.

Към горната група до края на трансферния прозорец по всяка вероятност ще се присъединят още няколко играча от известни европейски отбори. 

Но как така изведнъж тази страна започна да подписва с топ футболисти, някой дори все още в разцвета на силите си?

На първото и най-важно място са естествено парите. Играчите получават огромни заплати и дори най-големите европейски грандове не могат да предложат подобни суми. Клубовете в арабската страна са собственост на шейхове и петролни милиардери, които не се страхуват да предлагат космически заплати на европейски футболисти.

Отделно от парите играчите получават и много добро отношение от всички, уважавани са и на тях се гледа като на посланици на страната пред света.

Футболистите пристигнали от Европа ще усетят и различната култура и отношение, спрямо стария континент. Целият им престой е свързан с висок жизнен стандарт на живот и охолство. Освен всичко друго и самите арабски клубове имат амбициозни проекти, като това мотивира и световните звезди да играят с хъс.

Най-важният елемент от цялата история е това лигата да вдигне класата си и да се доближи до нивото на водещите европейски първенства, което неимоверно ще повиши и класата на националния отбор. 

Цялата тази истерия много напомня на китайската футболна инвазия от преди 10-ина години, когато много силни играчи в разцвета на силите си отидоха в Китай, също за много пари, също с амбициозни проекти, но и много известни футболисти тогава отказаха китайските пари. Тогава все още имаше играчи, за които да играят в най-силните първенства, срещу най-силните съперници беше приоритет пред парите. По-късно се оказа, че китайския експеримент е неуспешен.

Нарастващият брой известни футболисти, които се преместват да играят в Саудитска Арабия, е доказателство за растящото влияние на страната във футболния свят. Комбинацията от големи финансови възможности, амбициозни футболни проекти и различната култура правят Саудитска Арабия привлекателна дестинация за играчи, търсещи нови предизвикателства. 

Ще бъде интересно да видим как ще продължи тази тенденция и дали ще се повтори китайския сценарии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар