вторник, 10 ноември 2020 г.

Събуждането на спящия гигант

 Милан има ясна визия за бъдещето си



Ако погледнем класирането в Серия А няма как да не ни направи впечатление присъствието на Милан на върха. В първите 7 кръга “миланистите” имат актив от 17 точки, без загуба, 5 победи и 2 ремита. Отборът е вкарал 16 гола, 3-то най-добро постижение до момента и е получил 7, 4-то място по най-малко допуснати гола. 

От последната титла на “росонерите” са изминали почти 10 години и феновете почнаха да губят търпение. Наистина Милан от колос в световния футбол с неизменни участия в късните фази на Шампионска лига, борба във всеки сезон за скудетото отбора се превърна в средняк през последните 6-7 години, както личи от следната статистика -

Сезон:

 13/14г. 8-о място, 

14/15 г. 10-о място, 

15/16 г. 7-о място, 

16/17 г.  6-о място,

17/18 г.  6-о място, 

18/19 г. 5-о място

19/20 г. 6-о място.

От всичко това много ясно се вижда, че Милан от сезон 2012/2013, когато завърши 3-и, дори не се доближава до челото и не участва и в турнира на богатите. 

Този сезон обаче “ росонерите” са във възход и до момента играят атрактивно и печелят мачовете си. Това, разбира се, не е някаква случайност, а е плод на много работа. Начело на отбора е Стефано Пиоли, който след редица слаби резултати като треньор в други отбори най-после намери мястото си. 

Специалиста се реши да освежи и подмлади състава с някои млади и перспективни играчи, начело с най-обещаващия млад играч на Апенините Сандро Тонали. На вратата е младия Донарума, в защита са Романоли, Калабрия и Тео Ернандес. В центъра освен Тонали играят и Франк Кеси, Халилович, Лукас Пакета и др. В нападение се разчита на Анте Ребич, синът на легендата Паоло Малдини- Даниел и веждесъщият Златан Ибрахимович. Все играчи под 25 години, с изключение на Ибра, който единствен вдига средната възраст на отбора.

Споменаването на шведа никак не е случайно, с присъствието, опита, лидерството и головия си нюх Златан сериозно помага на всички млади играчи около себе си. Когато някой от младите сбърка Ибра го окуражава и успокоява, това отнема от натиска върху тях и батко им Златан поема цялото напрежение. 

Може и да е на 39 години, но за момента той е най-важната част от този състав, вкарва решаващи голове, има голямо влияние върху събитията на терена и съблекалнята и изисква много от по-младите си съотборници. 

Цялата тази сплав от добри млади играчи и един от властелините на играта за последните 20 години, дават добра основа за Милан за по-добро бъдеше пред себе си. Тази година останалите опоненти в калчото показват по-слаби игри и отбора има невероятния шанс да спечели първото място.  

До загубата от Лил в Лига Европа “росонерите” бяха в серия от 21 мача без загуба и тази година ще са един от основните претенденти за титлата в Италия, точките полека се трупат, играта им е впечатляваща, има кой да вкарва голове. Освен това отбора показва воля и непримиримост, при последния си мач с Верона изостваше с два гола, но се добра до реми. 

Тази година един от гигантите на световния футбол се събуди от 7 годишния си сън, а с правилната работа в близките години ще видим Милан на върха, там където винаги му е било мястото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар