понеделник, 19 декември 2022 г.

В изумителен мач, Мбапе се опита, но Меси спечели




На финала на световното в Катар бяхме свидетели на може би най-вълнуващия и драматичен финал в историята на Мондиалите. Само може да съжалим хората, които не са гледали това зрелище, което ще остане в историята. 

Франция гледаше мача отблизо за 80 минути, а Аржентина поведе 2:0 с голове на Меси от дузпа и Анхел ди Мария и се виждаше сигурен шампион. Не така мислеше обаче Килиан Мбапе. “Петлите” се сетиха, че все пак са добър отбор и на всичко отгоре и действащ световен шампион и се разиграха, за да изравнят за 2 минути до 2:2. Мбапе първо вкара от дузпа, а секунди по-късно вкара страхотен гол от воле. Мечтата на цяла Аржентина се изплъзваше пред очите им.

Така мача влезе в продължения, където “албиселесте” отново вкара чрез Меси, но Мбапе имаше последната дума в редовното време и малко по-късно изравни от дузпа, за да бъде драмата пълна. Стигна се до дузпи, където нервите на французите не издържаха и не успяха да защитят титлата си от преди 4 години. 

Пред очите на целия свят Меси и Аржентина вдигнаха трофея, за да може “бълхата” да затвори устите на всички свои критици и да се приключи и с дебата кой е най-великият футболист раждал се някога. 

А началото беше ужасяващо, загуба с 1:2 от Саудитска арабия беше отчаяла цяла Аржентина, а по-всичко личеше, че и при последния си опит Меси няма да успее. Отборът обаче се вдигна и след някои страхотни игри напълно заслужено спечели титлата. 

Целият аржентински отбор показа, че е готов да остави и последната капка кръв в името на това техният лидер да успее. Всички играчи бяха мотивирани до краен предел да спечелят турнира, само заради него. 

А какъв лидер е вече Меси! 35-годишния Лионел няма нищо общо с момчето, което се цупеше на всичко само допреди 3-4 години. Той е много по-улегнал, поема цялата отговорност на терена, всички атаки минават през него, той е диригентът на този оркестър. Човекът, който диктува темпото на отбора, капитан, който надъхва по-младите си съотборници, окуражава ги при грешки. С една дума лидер. 

Застана плътно зад нападателя Лаутаро Мартинес при многото му пропуски срещу Нидерландия, после когато всички аржентинци правеха грозни физиономии към холандците, Меси се радваше истински на победата и отиде да поздрави вратаря Мартинез за спасяванията. Самият той само с присъствието си вдъхва кураж на съотборниците и плаши противниците. 

След финала спокойно можем да кажем, че Меси и най-великият футболист раждал се някога в историята, той е спечелил всичко, което може да се спечели - и на клубно ниво, и на национално и индивидуални награди. 

Самият финал пък ще остане в историята като най-вълнуващият и едва ли скоро ще видим нещо подобно. Изправиха се една срещу друга две от най-големите звезди на съвременния футбол, които спориха и за голмайсторския приз на турнира. Единия вкара 3 гола, другият 2. Играха две супер сили във футбола, мачът бе изпълнен с голове, емоции, драма, обрати. 

Мбапе и Меси, показаха най-доброто, което можем да видим от футбола в момента. Това беше последното световно на Меси и Роналдо, но двете суперзвезди може да бъдат спокойни, че оставят футбола в сигурни ръце - Мбапе и Холанд поемат щафетата, а двубоят между младите се очертава да е не по-малко интересен занапред. 


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар