неделя, 9 април 2023 г.

Магнус Карлсен ли е най-великият играч на шах в историята?




Ако поне малко се интересувате от шахмат, то със сигурност знаете кой е Магнус Карлсен. Норвежец, който най-много пъти защити титлата си по шах в историята - цели 6, а всичко започна през 2013 година, когато 23 годишния Магнус детронира индийския състезател Ананд и става за 1-и път световен шампион. 

След това защитава титлата си още 5 пъти, последната през 2021 г. срещу руснака Ян Непомнящи. После Карлсен заяви, че вече е отегчен от световните първенства и няма мотивация да продължи да си защитава титлата, просто това вече не му доставя удоволствие, с което оваканти 1-то място. 

През 2014 г. той достига коефициент ЕЛО от 2882 точки, което е абсолютен рекорд в историята на играта, задминавайки легендата Гари Каспаров с неговото върхово постижение от 2851, вече второто най-добро. 

Магнус започва да играе шах от 8 годишен, сравнително късно за такъв гений. Първите уроци дава баща му, но хлапето не е много впечатлено от играта тогава. Искрата пламва когато една от сестрите му го побеждава на шах и почва да го дразни. Тогава той само и само да я победи започва да изучава всички тактики и стратегии в играта. Естествено, не само побеждава сестра си, а става най-титулувания играч в историята. 

За да стане, може би най-великият шахматист в историята, Магнус изучава хиляди игри в миналото на легенди като Гари Каспаров, Боби Фишер, Михаил Тал, Анатолий Карпов и други. Отличава се с невероятна памет и може да познае стотици игри само за няколко секунди щом погледне разположението на фигурите по шахматна дъска, дори да каже годината и играчите участвали в партията.

Друго негово качество е инстинктът му на шахматен убиец, както знаем мозъка на шахматистите работи по друг начин, но този на Карлсен е още по-невероятен, той вижда варианти за победа, които убягват на опонентите му. Може да изчислява вариациите и развитието на партиите по-добре от всеки друг в света.



Норвежецът очевидно е и много интелигентен, с високо IQ, което няма как да е другояче. Играе винаги за победа, дори в наглед безнадеждни ситуации. Отделно от това може да се измъкне от трудна ситуация с някой брилянтен и дързък ход, който обърква играчите срещу него.

Магнус истински обича играта и се забавлява, когато играе, никога не я играе насила и играта му винаги е интересна, той просто не си пада по скучните партии, а играе умерено агресивно и доста често изненадва противниците си. 

Великите играчи преди него са нямали предимството, което той има в лицето на развитите технологии и съответно по-лесното и бързо изучаване на играта.  Въпреки всички субективни фактори като поколения, технологии, противници и т.н. за това да се определи дали той е най-великият играч в историята е трудно. Все едно да сравняваме Меси и Роналдо с Пеле и Марадона.

Но доминацията, която има Карлсен в играта вече 10 години, високата му интелигентност, любовта му към играта и агресивния му стил може би все пак го правят най-великия играч в шахмата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар